Sastanak o aktuelnim temama iz oblasti osnovnog muzičkog i baletskog obrazovanja u Kantonu Sarajevo

15 okt 2020

Sastanak o aktuelnim temama iz oblasti osnovnog muzičkog i baletskog obrazovanja u Kantonu Sarajevo

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Anis Krivić održao je danas sastanak sa direktorima Osnovne muzičke i baletske škole „Novo Sarajevo“, Osnovne muzičke škole „Mladen Pozajić“ i Osnovne muzičke škole Ilidža, Lamijom Šošić, Mustafom Mujbegovićem i Dijanom Preljević. Razgovarano je o aktuelnim temama u obrazovanju, kao i problemima koje ove škole imaju dugi niz godina.

Konkretna pitanja odnose se na bodovanje učenika muzičkih i baletskih škola, pri upisu u srednju školu, paralelno srednjoškolsko obrazovanje za učenike srednje muzičke škole, informatizaciju u paralelnim osnovnim školama (E-dnevnik i #EMIS), poštivanje pedagoških standarda i normativa u paralelnim osnovnim školama (nastavna sredstva), upošljavanje rukovodioca nastavnom tehnikom i #EMIS odgovornom osobom, klavir štimera i servisera školskih instrumenata u paralelnim osnovnim školama.

Problemi predočeni ovom prilikom su detaljno razmotreni, kao i činjenično stanje u muzičkim i baletskim školama, a ministar je izrazio spremnost i volju da aktivno učestvuje u njihovom rješavanju.

Izvijestio je direktore da su već pokrenute određene aktivnosti s ciljem rješavanja postojećih problema, a prije svega bodovanja učenika ovih škola pri upisu u srednju školu, kao i prilagođavanja specifičnog softvera za E- dnevnik i EMIS program.

Direktori su zahvalili ministru Kriviću i kazali kako se nadaju nastavku dobre saradnje.